+36306959681
Folyóvízi feeder

Folyóvízi feeder horgászat alapjai 1.rész

Ebben az írásban a folyóvízi feeder horgászatot szeretném bemutatni neked! Főleg akkor lesz hasznos ez a cikk, ha kezdő vagy esetleg most ismerkedsz ezzel a műfajjal!

Vágjunk is bele!

Járva-kelve a Duna partján sok érdekes dolgot lát az ember fia. Rengeteg horgászt látni a parton, aki folyás iránynak felfelé dobál annak reményében, hogy majd maga előtt áll meg a szerelék. Miközben bosszankodva mondja, hogy leakad a végszerelék különböző terep tárgyakban az aljzaton. Aztán a kapásból sem lát semmit, már feltéve, ha van.

Mesélek egy idevágó sztorit.

Éppen egy új, általam megálmodott kosarat szerettem volna teszt jelleggel kipróbálni (erről a kosárról, majd kicsit később egy másik cikkben), amikor megesett velem a parton az eset:

Megérkezvén a Duna partjára nekiláttam a horgász felszerelés összeállításához, és már a szemem sarkából láttam, hogy valami fröcsköli a vizet. Pakolászok tovább, újra fröcsög, nagyjából ugyanott. Ez gyanús!-gondoltam. Belekezdek a horgászatba és eközben az alattam horgászó sporttárs iszonyatosat suhint a feederbe kb. tőlem 30 méterre. A szerelék felettem nagyjából 5 méterrel éri a vizet és úgy 50-55 méterre bent a vízparttól. Majd újra és újra!  Eközben persze folyamatosan mocorogott a botok vége. Odafáradok hozzá barátságosan és illedelmesen megkérdezem:

Ugyan mit csinál? (Plusz hátha megpillanthatom a szereléket! Siker!)

Pillanatkép: Gubancgátlós szerelék, hosszú előkével, eddig jónak tűnik! A kosár szögletes formájú, ez is jó! Tömege 150 gramm, a főzsinór 25-ös (25 méterre horgásztam én, 210 grammal).

Kérdésemre azt válaszolta, hogy felfelé KELL dobálni és akkor előtte megáll a szerelék. Abszolút sikerként könyvelte el, hogy ő már úgy is fogott egy Márnát, holott ma még senki nem fogott semmit a parton. Ő már csak tudja! – gondoltam. Segíteni szerettem volna! Persze ez a hal kitartott neki egész napra!

Kezdjük!

Jelen írásomban a folyóvízi „keszeges” horgászatról szeretnék beszélni. Arról, ahogy én horgászom! Sok-sok éves tapasztalat eredményét szeretném megosztani veled. Nem követendő, de mindenképp megfontolandó esettanulmány.

Horgászat alatt a várható halak mérete kb. 4 kilónál lesz limitálva (bónusz Márnákkal, Dévérkeszegekkel, Leánykoncérokkal), ezért a főzsinór vastagsága nálam 20-as. Fonott dobóelőke 14-20 között attól függ, mekkora kosarat igényel a terep és/vagy milyen van nálam. Erre fűzöm fel a forgókapcsot, amit 1-2 gumigyöngy követ, majd egy úszó rögzítő stopper. Következik az erőgumi és ebbe hurkolom a horogelőkét kb. 1 méter, amely 14-20 vastag. A horog 16-8 között változik. Legtöbb esetben giliszta-csonti kombóval csalizom.

Kosár

Folyóvízen ajánlatos szögletes vagy alagút formájú kosarat használni. Hogy miért? Mert ezekkel a kosarakkal nem nyúlhatunk mellé. A körmös kivitel opcionális, hiszen ezek segítségével könnyebben marad egy helyben a végszerelékünk.

Mindenek előtt kiszemelem az általam jónak vélt helyet!  A víztetőn sok esetben már látszik, van-e valami tereptárgy az aljzaton. Az ilyen helyeken a víz sodrása megtörik és örvények, burványok keletkeznek. Ezek szokták tartani a halat (ez nem jelenti azt, hogy egy sima ˝homogén˝ aljzatról nem lehet halat fogni). Néhányszor ilyenkor körbe dobálom a helyet, hogy akad-e.

Később próbálok úgy helyezkedni,folyásiránynak lefelé hogy kb. 10-11 óra közé dobáljak túloldalt egy fix pontot kinézve. (Már ha nincs akkora köd, hogy ne látnék 10 métert sem)

A dobás távolságát mindig üres kosárral határozom meg. Ha érzem, hogy leérkezett várok egy kicsit. Ha nem sodródik tovább, akkor dobok egy újat, de hosszabbat! Ezt addig ismételgetem, amíg az etetőkosár el nem billen a zsinórba kapaszkodó víztömeg hatására. Ahogy elérem a kosár billenési határát onnan vissza húzok 1 métert. Ha még itt is STABILAN ÁLL a szerelék, akkor megtaláltam az ideális távolságot. Megjelölöm és beakasztom a damilt. A zsinórt arra az esetre kell megjelölni, ha jó halat akasztanék és kérné a damilt a klipsz alól, utána is vissza találjak az etetés helyére.

 Általában 25-40 méter között horgászom. Ezen a ponton már nem zavar az sem, ha a szomszéd helykialakítás végett dobálja a köveket. Mert néha van ilyen IS! Következő írásomban a kiakasztott klipszes horgászatról és az etetésről lesz szó.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük